fredag 2 juni 2017

Handen på hjärtat

Handen på hjärtat: hur ofta går du på konstutställning? Inte så ofta? Inte jag heller, tyvärr. Tyvärr för att det många gånger ger mycket. Det gör också den konstutställning som nu besöker Linköping: The Art of  Zhen Shan Ren. En utställning som inte bara är vacker och berörande utan också viktig. Viktig i sitt budskap om bristen på mänskliga rättigheter i dagens Kina.
     Kanske minns du bilderna på nyheterna för många år sedan där fredfulla Falun Gong-anhängare utförde sina meditativa övningar men bryskt blev bortförda av polis. Kanske är de vi såg där, på tv, några av dem som fick sätta livet till i den brutala handel av mänskliga organ som fortfarande pågår. Vars barn fick se sina föräldrar bli misshandlade och föras bort för att aldrig återvända. Kanske är några av dem faktiskt här i Linköping, på målning.
     Oavsett hur det är med den saken går flera av målningarna rakt in i hjärtat. Blicken från den lille pojken, fängslad med sin misshandlade mamma, kommer jag aldrig att glömma. Målningarna är vackra och berörande, och det är svårt att förstå hur det är möjligt att vi människor beter oss så här fasansfullt mot varandra. I vår samtid dessutom.
     Det, måhända, är ett extremt otäckt fall av bristen på mänskliga rättigheter men om vi lyfter blicken kan vi se dem på närmre håll. Vi har dem här oss: andra som blivit, och blir, illa behandlade för egen vinnings skull.
     Jag skulle gärna höra era berättelser. Det är ett sätt att växa, att öka sin förståelse för andra, att förstå mångfalden, bakgrunden, komplexiteten i människan och vårt mångkulturella samhälle. Vi är alla en del av det, och genom att dela våra berättelser kan vi få ett rikare och mer inkluderande samhälle. Den som vill berätta: maila mig! (carin.edward@competens.se) 
    
Så lägg handen på hjärtat och besök utställningen medan den är kvar i stan. På Platensgatan finns ett galleri (vet ej vad det heter) och utställningen finns kvar till 9 juni.

/Carin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar