tisdag 20 juni 2017

Att lyckas med muntliga föredrag, tips från coachen

Att hålla muntliga föredrag i skolan är något många fasar för. Det är helt naturligt: vi är flockdjur och är vi inte ledaren (och det är vi som elever inte - det är läraren som är) är det inte naturligt i oss att ta den platsen längst fram i salen och vara den som ska berätta om något. Det är helt enkelt bara biologi att vi känner oss obekväma där. Det innebär dock inte att vi ska låta bli, vi ska tvärtom ta alla givna tillfällen vi får på att öva - för en dag kanske det är vi som leder en flock och då är det bra att vara förberedd.

"Jamen jag har sån förtvivlad skräck att jag tror att jag ska svimma!" kan jag få höra. Många, många, verkligen många elever har jag haft som uttryckt sin totala oförmåga att stå framför klassen och prata. Prata för dem som man sedan på rasten inte har några som helst svårigheter att prata med. Lite konstigt är det allt. Lugn säger jag: du har visst förmågan, du vet bara inte om det än. Väldigt få föds med fullfjättrad scenvana, det är något samtliga måste öva sig till, även om jag håller med om att en del verkar helt oberörda över det - men vad som försigår inom dem syns inte alltid och jag vet att många, de allra flesta, är nervösa. Det är bra. Det gör att vi skärper våra sinnen och en lagom dos nervositet resulterar ofta i ett bättre hållet föredrag än om du bara går upp å river av det utan fokus eller känsla.

Jag har sysslat med teater i många år och var som barn väldigt blyg. För mig har nog svaret varit att gå in i en roll. Tror jag. Kanske kan det hjälpa dig, ta dig en roll som gästföreläsare och att ämnet du ska prata om är din expertis. Som trestegshoppare Christian Olsson sa: kroppen kan, det är i huvet problemet sitter. Faktiskt är det ofta just så: vi begränsar oss själva med tankar som inte borde trycka ner oss utan peppa oss att tro på oss själva. Det finns tillräckligt med saker i vår omgivning som sänker oss, så ge dig lite cred istället: du läser på komvux. Det är ett aktivt val att förändra livet. Jag tycker du äger. Och jag vet att du kan, om du förbereder dig och tror på dig själv. Man måste inte vara ett orakel för att lyckas.

Jag ska berätta om en liten anekdot jag var med om en gång: jag reste runt i Europa med ett internationellt teaterföretag ett par år och en del i arbetet var att jobba mot skolor och engelskundervisning. I varje klass brukade vi spela en liten pjäs tillsammans med eleverna. Vi tog upp några på scen och de fick repetera replikerna vi sa till dem. Allt på engelska. Det var mycket uppskattat och en boost för många. Efter en av dessa föreställningar kom en lärare lite tårögd upp och sa: "what you just did with that boy..it's impossible! He can baerly speak, he has a severe stutter. His mother will be thrilled." Jag är vid tanken av pojken fortfarande rörd. Det var så fint att få ta del av hans framgång. Att han skulle ha problem med talet var inget någon av oss märkte. Han gick in i sin roll och levererade.

Så hur ska du göra då? Jo, du ska göra två saker: förbereda dig och tro på dig själv, Förberdelserna är a och o (men underskatta inte tilltron). Många gör redan här misstaget att skriva ner exakt vad man vill säga, ord för ord, vilket gör texten ofta både opersonligoch svårlyssnad, för det är skillnad på talspråk och skriftspråk. Skriv därför bara de allra nödvändigaste stödorden. Ett annat misstag är att bara läsa in sig på exakt det man ska säga. Hur ska du då veta att du fått med det viktigaste? En bra föresläsare kan sitt ämne och plockar sedan ut kärnan. Det innebär två saker: dels är det intressantare att lyssna, och du blir inte lika låst vid dina anteckningar och slipper oroa dig för att säga fel eller komma bort dig. Har du dessutom publik som tycker att det är intressant kommer du att känna av det och få ökat självförtroende. Bara det resulterar i ett bättre föredrag.

När du väl gjort din research och vet vad du ska säga är det dags att planera framförandet. För det blir inte bara bra, du planerar det. Du behöver fundera kring hur du ska få din publik att tycka att det är intressant. En fångande inledning som gör din publik uppmärksamm är ett effektivt sätt: tänk utanför ramarna - vad skulle få dem att vakna till lite? Att börja sitt föredrag med att helt enkelt medela vad det ska handla om är informativt men väcker inte den publik som redan hört ett antal redovisningar. Kanske kan du provocera lite, eller överraska på något sätt? Får du med dig din publik redan i början är allt mycket lättare. Tänk också gärna på att inte tappa dem när du väl fångat dem.

Din inledning och din huvuddel bör bestå av ungefär två tredjedelar av ditt föredrag, den sista är avslutningen som fyller funktionerna runda av, bind ihop och bli ihågkommet. Lämna din publik på samma sätt som du började, lite provocerande eller överraskande.

Under själva föredraget är du nu förberedd att fånga och tala till din publik på ett fritt sätt. Men vad gör du nu av händerna? Och vad ska du titta på? Ibland när man pratar inför grupp kan det kännas som om armarna har växt och blivit långa och oregerliga som chimpansarmar. Se till att ha något att hålla i, kanske ordkort med dina stödord, något du haft med dig för att belysa ditt tal - vad som helst, bara inte nycklar eller något som skramlar eller stör publiken. Eller öva hemma att gestikulera och utnyttja att du har två funktionella händer - de måste inte nödvändigtvis vara i vägen. Blicken låter du vandra mellan publiken, eller om det känns som att du knappt kan andas - fäst den i ögonhöjd med publiken någonstans mellan stolarna, så ser det ungefär ut som att du tittar på dem. :)

Tänk på att inte prata för fort - lägg istället in konstpauser där det är helt tyst. Det är oftast du som känner att de varar en evighet men publiken uppfattar dem kanske inte alls, det gör bara att ditt tempo blir behagligt och lättlyssnat. Vi som lyssnar behöver tid att låta det du säger sjunka in lite innan vi kan ta emot ny information, så ge oss tid och vi är med dig hela vägen.

Där har du det. Ditt framförande. Å du ser: det mesta av detta ligger på planeringsstadiet och själva utförandet är bara en del av det hela. Så planera och träna hemma på någon, eller spela in dig själv och titta/lyssna och du kommer att nå framgång. Om du scrollar ner i bloggen hittar du ett klipp som ett heter "Vägen till framgång - fake it untill you become it" - en grymt bra föreläsning, titta på den och du får ytterligare tips på hur du boostar dig själv.

Lycka till! <3

/Carin








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar