torsdag 15 juni 2017

JFK 100 år


Nedan följer en presentation av en av USA:s framgångsrika och mytomspunna presidenter, JFK. Texten är skriven av en elev på Competens. Tack för presentationen Livia! :)

John Fitzgerald Kennedy: hundraårsminnet av födelsen
av Livia Civitelli



29 maj 1917 föddes John Fitzgerald Kennedy, den mest innovativa presidenten i Amerika. Han var son till Jospeh P. Kennedy och Rose Fitzgerald och hade 8 bröder. John Fitzgerald Kennedy, förkortat som JFK, började det politiska äventyret 1952 med sin kandidatur till senaten. Han hade ett exakt motto: ”Jag kan göra mer för Massachusetts” och han vann överraskande genom att slå den republikanska kandidaten Henry Cabot Lodge Jr. Kennedy ville köra för senaten 1956, men det demokratiska partiet valde en annan kandidat; ändå JFK börjar bli känd: han röstar Civil Rights Act (1957) som säkrade möjlighet att rösta för att afroamerikaner och hade starka hinder inom samma demokratiska partiet. När han bestämde sig för att bli kandidat till ordförandeskapet 1960, var han inte favorit, men han vann presidentkampanjen och den demokratiska parten valde honom att vara kandidat mot Richard Nixon.

Mellan Nixon och JFK fanns det den första debatt på tv i historia av Amerika och JFK förstod betydelsen av kommunikation och han var säker på sig själv och löst. 1960 blev JFK den yngsta presidenten i USA och den första katolska religionen. Den 20 januari 1961 gav JFK presidentvalet och där han visade tecknen på hans avantgarde genom att säga till exempel:

-          Fråga inte vad ditt land kan göra för dig - fråga vad du kan göra för ditt land.

Han började förändra tanken att göra politik genom att ge amerikanarna hoppet att de skulle kunna ingå i ett gemensamt projekt för sitt eget land.

JFK hade många fördelar, framför allt angående den internationella politiken. Faktum är att han undviker kriget mot Kuba och nått ett avtal med URSS för att undvika ett kärnvapenkrig. Dessutom gav han den 26 juni 1963 ett tal i Tyskland där han stödde mot att bygga Berlinmuren och sade:

-          Ich bin ein Berliner (på tyska), (alla är berlinare).

Det här talet var så fängslande att berlinarna var alla på sin sida.

JFK hade en konstruktiv beteende mot nationerna i Sydamerika, där han försökte introducera jämlikhet och hjälpa nationerna i svårigheter. Dessutom, det är fortfarande en debatt hur JFK skulle ha bete sig mot Vietnam sedan han dog före eskaleringen som präglade Vietnamkriget. Han var också en stor innovatör för sitt eget land också. Han ville få mer jämlikhet och bekämpa fattigdom och arbetslöshet. Han stödde afroamerikanska folks kamp mot apartheidpolitik. Han var fortfarande försiktig eftersom han var rädd för att förlora konsensus bland vita människor som var emot jämlikheten mellan svart och vitt. JFK har förmånen att ha givit en impuls till rymdprogrammet. URSS var mycket starkare än USA vid den tiden, men JFK frågade om en stor investering för att stödja programmet Apollo med idéen att få en man till månen. Denna händelse skedde inte till 1969, JFK var inte där, men det är fortfarande hans egen framgång!

                      Den 22 november 1963 dödades JFK i Dallas: på detta sätt slutade hans liv. Den mest innovativa presidenten i USA hade inte chansen att slutföra sina projekt, och han hade heller inte chansen att se de förändringar han började få sin egen form.

Det var synd om USA, men jag tror på hela mänskligheten.






källa: wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar