torsdag 29 juni 2017

Semesterlov

Nu vill jag sjunga semesterns lov, för nu nalkas den. Semestern. Smaka lite på ordet. Däri ligger en hel del förväntningar. Saker att förverkliga. Kanske krav. Drömmar. Önskningar. Bevikelser. Ja, lite som livet är även resten av året. Egentligen.

Att hitta balansen i vardagen där inte helger och semestrar är det vi lever för är kanske något vi mindre och mindre upplever? Vi stannar inte i jobb eller situationer vi inte trivs i utan tar oss, om vi kan, vidare till arbetsplatser som funkar så pass bra att vardagens rytm inte sliter ner oss helt. Jag vill iaf gärna tro det för själv har jag ett väldigt trivsamt jobb, med trevliga kollegor och elever. Jag ska väl inte sticka under stol med att semester naturligtvis är härligt och välkommet såklart, men det kommer inte kännas motigt att börja i augusti igen. Vi har så mycket på gång som jag ser fram emot att få vara med och planera och genomföra! Det är inspirerande och väldigt roligt med så mycket bra i pipeline. Som skola tror jag att vi kommer att växa framöver. Vad jag iaf vet är att vi levererar inte bara god kvalitet utan också ett genuint engagemang för våra elever. Har det inte varit tydligt förut, kommer det att bli det.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: ni som läser på komvux äger! Ni tar er från den där arbetsplatsen eller yrket där ni inte trivs, vidare i livet mot något nytt där ni ska trivas så pass bra att semestern inte är räddningen för den konstgjorda andningen mellan helgerna. Komvux is da shit!

Glad sommar allihop, jag ser fram emot att möta er i höst igen!

/Carin





torsdag 22 juni 2017

Sommarfest på Competens

Läsåret lider mot sitt slut och en sommarfest hör ju såklart till. Vi fixade fika, förberedde lite mer eller mindre seriösa quiz och bjöd in Ashoo att spela.

Tack ni som kom! Vi hade en trevlig kväll, och känner oss förärade som fick vara först ut att höra Ashoos senaste låtar live. Det är på Competens det händer! :) Snart kommer en ny skiva och vi önskar dig all lycka till Ashoo! Vi önskar också våra elever en riktigt skön sommar och hoppas att vi ses i höst igen. För er som nu är klara och går vidare med era studier önskar vi er lycka till med det och tack för förtroendet att vi fick vara ett led i era framtidsdrömmar. Vi tycker att ni äger fett som väljer att läsa på Komvux och fattar ett aktivt beslut om förändring. Vi gläds över era framgångar. <3 Glad sommar!



onsdag 21 juni 2017

Språk är kraft!

Hur mitt språk begränsar/möjliggör mig och mina mål.
Av: Irina Paltsikova

Ett språk tar en stor del i vardagslivet. Med språket kan vi kommunicera med samhäll. Det är jätteviktigt att ha möjlighet att få prata modersmål. Det är bekvämt att kunna fler språk. Via språket kan vi avslöja vilka vi är, visa våra känslor, påverka andra, utveckla tankar och skapa kontakt med andra. Man kаn använda språk på olika sätt: en resurs för att umgås, en resurs för att påverka, en resurs för att få resultat, en resurs för att få makt.

Språket får oss att förstå, sätta saker i sammanhang, ifrågasätta och fungera med andra människor. Att kunna kommunicera är en fundamental egenskap, den hjälper oss att förstå andra och göra oss förstådda, och kan därför skapa länkar och relationer mellan folk. Språket ger också makt eftersom det markerar vår sociala bakgrund. Att man signalerar vem man är och att man är stolt över sig själv och den grupp man tillhör är en stark identitetsmarkör. 
Vad är språk för mig?

Varje person behöver språket för att bygga upp sin livsvärld och för att leva sitt vardagsliv. Det gäller bl.a. att få vardagen att flyta så friktionsfritt som möjligt och inte förslösa energi och kraft i onödan. Språket är just ett sådant redskap som effektiviserar livet i vardagen bl.a. därför att det går så mycket fortare och blir mer tydligt och precist om jag utför handlingar med språket i stället för att göra själva handlingen. Om jag vill markera ovilja, kan jag givetvis kasta mig på golvet och sparka och skrika. Den handlingen är ganska tydlig i sitt uttryck men orsaken till oviljan är inte tydlig. Men jag kan också med språk utrycka samma innehåll med olika grader av styrka, nyanser och tillpassningar till olika sociala situationer och jag kan förklara varför jag känner ovilja. Alla handlingar jag gör, kan jag omvandla till språkliga handlingar. 

Vardagslivet underlättas förstås om problem löses utan att man tappar allt för mycket energi. Med språkets hjälp kan man pröva olika lösningsvägar och fatta beslut om hur man ska gå till väga för att bli av med problemet. Vardagslivet omfattar dock också andra arenor än dem som finns närvarande vid en viss tidpunkt. Att kunna planera för vad ska ske under morgondagen, vore svårt utan språk. Likaså att rapportera sådant som har skett.

I mitt liv är det så: mitt modersmål är ryska. Jag är född, uppvuxen, gick till skolan och studerade på universitet i Estland. Så estniska är mitt andra hemspråkspråk. Under resor använder jag mig av engelska. Nu bor jag i Sverige och lär mig svenska. Alla fyra språk hjälpar mig i olika perioder och i olika situation i mitt liv. Dessa fyra språk ger mig möjlighet att göra mitt liv bättre och gå till mina mål steg för steg.  Dessa fyra språk låter mig att känna mig som en del av dessa länder.
”Språk är makt i dess allra finaste form. Behärska ditt språk och ditt land öppnar sig. Behärska flera språk och en hel värld öppnar sig.” (http://www.corren.se/asikter/kronikor/spraket-ger-dig-makt-om4154763.aspx Christer Kusvik, 2016-05-28)

Genom språket kan jag också bli klar över vem jag är i förhållande till andra. Jag visar mig för andra genom mitt sätt att vara och samspela med andra. De andra visar mig hur de uppfattar det jag gör och det sätt som jag kommunicerar på. De andras speglingar av mig, blandas samman till en bild av mig själv och så växer det fram en självbild och i gynnsamma fall känslor av självaktning och självförtroende. Språket har en mycket stor betydelse i den process där ska jag bearbeta, tolka och förstå andras budskap om mig till mig. I denna bearbetning interfolieras deras budskap med budskap inne ifrån mig själv – hur känner jag.

Olika språk ger möjlighet att uttala och framföra information. Det är mojlighet att kommunicera. Ju fler språk vet man desto mer möjlighet i socialt liv har man. Jag tycker att man bör bevara eget modersmål. Man bör respektera och vara stolt över språket man kan. Språket hjälper att identifiera mig och min roll i livet. Med språket kan jag uppnå mina mål i livet. Med språket man kan ta bort alla gränser. Språk är kraft i mitt liv!







Källor:


tisdag 20 juni 2017

Att lyckas med muntliga föredrag, tips från coachen

Att hålla muntliga föredrag i skolan är något många fasar för. Det är helt naturligt: vi är flockdjur och är vi inte ledaren (och det är vi som elever inte - det är läraren som är) är det inte naturligt i oss att ta den platsen längst fram i salen och vara den som ska berätta om något. Det är helt enkelt bara biologi att vi känner oss obekväma där. Det innebär dock inte att vi ska låta bli, vi ska tvärtom ta alla givna tillfällen vi får på att öva - för en dag kanske det är vi som leder en flock och då är det bra att vara förberedd.

"Jamen jag har sån förtvivlad skräck att jag tror att jag ska svimma!" kan jag få höra. Många, många, verkligen många elever har jag haft som uttryckt sin totala oförmåga att stå framför klassen och prata. Prata för dem som man sedan på rasten inte har några som helst svårigheter att prata med. Lite konstigt är det allt. Lugn säger jag: du har visst förmågan, du vet bara inte om det än. Väldigt få föds med fullfjättrad scenvana, det är något samtliga måste öva sig till, även om jag håller med om att en del verkar helt oberörda över det - men vad som försigår inom dem syns inte alltid och jag vet att många, de allra flesta, är nervösa. Det är bra. Det gör att vi skärper våra sinnen och en lagom dos nervositet resulterar ofta i ett bättre hållet föredrag än om du bara går upp å river av det utan fokus eller känsla.

Jag har sysslat med teater i många år och var som barn väldigt blyg. För mig har nog svaret varit att gå in i en roll. Tror jag. Kanske kan det hjälpa dig, ta dig en roll som gästföreläsare och att ämnet du ska prata om är din expertis. Som trestegshoppare Christian Olsson sa: kroppen kan, det är i huvet problemet sitter. Faktiskt är det ofta just så: vi begränsar oss själva med tankar som inte borde trycka ner oss utan peppa oss att tro på oss själva. Det finns tillräckligt med saker i vår omgivning som sänker oss, så ge dig lite cred istället: du läser på komvux. Det är ett aktivt val att förändra livet. Jag tycker du äger. Och jag vet att du kan, om du förbereder dig och tror på dig själv. Man måste inte vara ett orakel för att lyckas.

Jag ska berätta om en liten anekdot jag var med om en gång: jag reste runt i Europa med ett internationellt teaterföretag ett par år och en del i arbetet var att jobba mot skolor och engelskundervisning. I varje klass brukade vi spela en liten pjäs tillsammans med eleverna. Vi tog upp några på scen och de fick repetera replikerna vi sa till dem. Allt på engelska. Det var mycket uppskattat och en boost för många. Efter en av dessa föreställningar kom en lärare lite tårögd upp och sa: "what you just did with that boy..it's impossible! He can baerly speak, he has a severe stutter. His mother will be thrilled." Jag är vid tanken av pojken fortfarande rörd. Det var så fint att få ta del av hans framgång. Att han skulle ha problem med talet var inget någon av oss märkte. Han gick in i sin roll och levererade.

Så hur ska du göra då? Jo, du ska göra två saker: förbereda dig och tro på dig själv, Förberdelserna är a och o (men underskatta inte tilltron). Många gör redan här misstaget att skriva ner exakt vad man vill säga, ord för ord, vilket gör texten ofta både opersonligoch svårlyssnad, för det är skillnad på talspråk och skriftspråk. Skriv därför bara de allra nödvändigaste stödorden. Ett annat misstag är att bara läsa in sig på exakt det man ska säga. Hur ska du då veta att du fått med det viktigaste? En bra föresläsare kan sitt ämne och plockar sedan ut kärnan. Det innebär två saker: dels är det intressantare att lyssna, och du blir inte lika låst vid dina anteckningar och slipper oroa dig för att säga fel eller komma bort dig. Har du dessutom publik som tycker att det är intressant kommer du att känna av det och få ökat självförtroende. Bara det resulterar i ett bättre föredrag.

När du väl gjort din research och vet vad du ska säga är det dags att planera framförandet. För det blir inte bara bra, du planerar det. Du behöver fundera kring hur du ska få din publik att tycka att det är intressant. En fångande inledning som gör din publik uppmärksamm är ett effektivt sätt: tänk utanför ramarna - vad skulle få dem att vakna till lite? Att börja sitt föredrag med att helt enkelt medela vad det ska handla om är informativt men väcker inte den publik som redan hört ett antal redovisningar. Kanske kan du provocera lite, eller överraska på något sätt? Får du med dig din publik redan i början är allt mycket lättare. Tänk också gärna på att inte tappa dem när du väl fångat dem.

Din inledning och din huvuddel bör bestå av ungefär två tredjedelar av ditt föredrag, den sista är avslutningen som fyller funktionerna runda av, bind ihop och bli ihågkommet. Lämna din publik på samma sätt som du började, lite provocerande eller överraskande.

Under själva föredraget är du nu förberedd att fånga och tala till din publik på ett fritt sätt. Men vad gör du nu av händerna? Och vad ska du titta på? Ibland när man pratar inför grupp kan det kännas som om armarna har växt och blivit långa och oregerliga som chimpansarmar. Se till att ha något att hålla i, kanske ordkort med dina stödord, något du haft med dig för att belysa ditt tal - vad som helst, bara inte nycklar eller något som skramlar eller stör publiken. Eller öva hemma att gestikulera och utnyttja att du har två funktionella händer - de måste inte nödvändigtvis vara i vägen. Blicken låter du vandra mellan publiken, eller om det känns som att du knappt kan andas - fäst den i ögonhöjd med publiken någonstans mellan stolarna, så ser det ungefär ut som att du tittar på dem. :)

Tänk på att inte prata för fort - lägg istället in konstpauser där det är helt tyst. Det är oftast du som känner att de varar en evighet men publiken uppfattar dem kanske inte alls, det gör bara att ditt tempo blir behagligt och lättlyssnat. Vi som lyssnar behöver tid att låta det du säger sjunka in lite innan vi kan ta emot ny information, så ge oss tid och vi är med dig hela vägen.

Där har du det. Ditt framförande. Å du ser: det mesta av detta ligger på planeringsstadiet och själva utförandet är bara en del av det hela. Så planera och träna hemma på någon, eller spela in dig själv och titta/lyssna och du kommer att nå framgång. Om du scrollar ner i bloggen hittar du ett klipp som ett heter "Vägen till framgång - fake it untill you become it" - en grymt bra föreläsning, titta på den och du får ytterligare tips på hur du boostar dig själv.

Lycka till! <3

/Carin








torsdag 15 juni 2017

Sommarlovfest!

Nu är det snart dags för sommarlov! Tänk vad fort ett läsår går. Vi vill gärna fira läsåret som gått och er arbetsinsats under kurserna. Därför bjuder vi in till sommarfest 19 juni kl 18-20 i våra lokaler på Competens i Linköping.

Varmt välkomna alla som går hos oss, eller som har gått, eller funderar på att börja. :) Det är ett ypperligt tillfälle att informera sig lite mer om vad vi erbjuder för utbildningar.

Vi bjuder på fika, och välkomnar alla som vill bidra med sin specialitet, eller något som särskilt utmärker sin kultur (så länge det inte är surströmming, vilket iofs inte går under kategorin fika så jag känner mig hyfsat lugn) och underhållning.

Välkomna!


/Carin

JFK 100 år


Nedan följer en presentation av en av USA:s framgångsrika och mytomspunna presidenter, JFK. Texten är skriven av en elev på Competens. Tack för presentationen Livia! :)

John Fitzgerald Kennedy: hundraårsminnet av födelsen
av Livia Civitelli



29 maj 1917 föddes John Fitzgerald Kennedy, den mest innovativa presidenten i Amerika. Han var son till Jospeh P. Kennedy och Rose Fitzgerald och hade 8 bröder. John Fitzgerald Kennedy, förkortat som JFK, började det politiska äventyret 1952 med sin kandidatur till senaten. Han hade ett exakt motto: ”Jag kan göra mer för Massachusetts” och han vann överraskande genom att slå den republikanska kandidaten Henry Cabot Lodge Jr. Kennedy ville köra för senaten 1956, men det demokratiska partiet valde en annan kandidat; ändå JFK börjar bli känd: han röstar Civil Rights Act (1957) som säkrade möjlighet att rösta för att afroamerikaner och hade starka hinder inom samma demokratiska partiet. När han bestämde sig för att bli kandidat till ordförandeskapet 1960, var han inte favorit, men han vann presidentkampanjen och den demokratiska parten valde honom att vara kandidat mot Richard Nixon.

Mellan Nixon och JFK fanns det den första debatt på tv i historia av Amerika och JFK förstod betydelsen av kommunikation och han var säker på sig själv och löst. 1960 blev JFK den yngsta presidenten i USA och den första katolska religionen. Den 20 januari 1961 gav JFK presidentvalet och där han visade tecknen på hans avantgarde genom att säga till exempel:

-          Fråga inte vad ditt land kan göra för dig - fråga vad du kan göra för ditt land.

Han började förändra tanken att göra politik genom att ge amerikanarna hoppet att de skulle kunna ingå i ett gemensamt projekt för sitt eget land.

JFK hade många fördelar, framför allt angående den internationella politiken. Faktum är att han undviker kriget mot Kuba och nått ett avtal med URSS för att undvika ett kärnvapenkrig. Dessutom gav han den 26 juni 1963 ett tal i Tyskland där han stödde mot att bygga Berlinmuren och sade:

-          Ich bin ein Berliner (på tyska), (alla är berlinare).

Det här talet var så fängslande att berlinarna var alla på sin sida.

JFK hade en konstruktiv beteende mot nationerna i Sydamerika, där han försökte introducera jämlikhet och hjälpa nationerna i svårigheter. Dessutom, det är fortfarande en debatt hur JFK skulle ha bete sig mot Vietnam sedan han dog före eskaleringen som präglade Vietnamkriget. Han var också en stor innovatör för sitt eget land också. Han ville få mer jämlikhet och bekämpa fattigdom och arbetslöshet. Han stödde afroamerikanska folks kamp mot apartheidpolitik. Han var fortfarande försiktig eftersom han var rädd för att förlora konsensus bland vita människor som var emot jämlikheten mellan svart och vitt. JFK har förmånen att ha givit en impuls till rymdprogrammet. URSS var mycket starkare än USA vid den tiden, men JFK frågade om en stor investering för att stödja programmet Apollo med idéen att få en man till månen. Denna händelse skedde inte till 1969, JFK var inte där, men det är fortfarande hans egen framgång!

                      Den 22 november 1963 dödades JFK i Dallas: på detta sätt slutade hans liv. Den mest innovativa presidenten i USA hade inte chansen att slutföra sina projekt, och han hade heller inte chansen att se de förändringar han började få sin egen form.

Det var synd om USA, men jag tror på hela mänskligheten.






källa: wikipedia

tisdag 13 juni 2017

Tips för din språkutveckling

I högerspalten på bloggen hittar du en del övningslänkar till dina språkstudier, både för svenskan och engelskan. Botanisera gärna bland dem och utvecklas lite till. :)

Nedan följer en nyligen tillagd länk som handlar om att lära sig svenska som andraspråk. Här hittar du mängder av bra material och ideér på hur du kan utveckla din svenska.

Några saker som kan vara svåra i svenskan är ordföljden och prosodin, och därför blir det mina två förslag till saker att jobba med. Du känner säkert också själv om/vad det är i svenskan som ibland kan krångla till det för dig, och då tittar du såklart på just det.

Lycka till!

/Carin

https://svasorsele.wordpress.com/category/lektionstips-sfi-och-sva/







torsdag 8 juni 2017

Att förbereda och geomföra nationella prov i svenska och engelska, del 1


När du skriver din uppsats, eller håller ett tal, i svenska eller engelska är det några saker du kan tänka på som kommer att göra din text och/eller ditt tal bättre.

En god struktur är A och O. Det får du bland annat genom att göra en mindmap, en tankekarta, av något slag. Hur den ser ut bestämmer du, bara du tar en stund och brainstormar över vad du kan ha med i din text innan du bestämmer vad du faktiskt vill ha med, och gör upp en ordningen för det.

Innan du börjar skriva funderar du på vad hur inledning och avslutning ska se ut. Det är snyggt om de binds ihop på något sätt men inget måste. Det är däremot ett måste att du har tänkt igenom hur du börjar och slutar.

Tänk ditt arbete som ungefär tre lika stora delar. Inledning är således inte bara att berätta vad man ska prata om, och avslutningen inte heller bara ett "tack för mig". Försök att utveckla dem.

Inledningen ska väcka intresse i läsaren/åhöraren och de flesta knep för att nå dit är tillåtna. Tänk dig att det är en uppvärmning innan match - utan den kan du bryta både armar och ben om du går oförberedd in i en match. Det är en uppmjukning och förberedelse där du på ett intresseväckande sätt får åhörarna/läsarna att vilja höra mer. Retoriska knep som frågeställningar du själv svarar på, eller kanske påståenden som du kan prata omkring, eller att måla upp ett scenario - det finns många sätt. Bara din fantasi sätter gränser.

Avslutningen är stretchingen där du knyter ihop säcken, summerar och kanske lämnar åhörarna/läsarna med ytterligare frågor. Ett enkelt "det var allt jag hade" är ett snöpligt och abrupt slut. För inspiration titta gärna på tal från ted.com. Där finns både korta och långa tal, och när du sett några stycken kan du säkert också märka när de börjar runda av och därmed är inne på avslutningen - där kan du få tips. Och framförallt höra många intressanta talare!

När du nu kommit igång med din text är det ytterligare några saker att ha i åtanke, själva språket. Att börja meningar med "men" eller "och" är sällan nödvändigt då det är bindeord mellan meningar, använd dem som just det. Sätt ihop meningarna eller ta bort bindeordet så brukar meningen fungera alldeles utmärkt ändå.

Talspråkliga ord som tex "så" och "ju" kan du allt som oftast vara utan. Tar du bort dem ska du se att texten blir renare och mer "akademisk". Tänk också på särskrivningar och syftningsfel, där kan lätt missförstånd och knasigheter uppstå.

Dom är något du får i domstolen och ska icke förväxlas med "de" eller "dem". Det finns en mängd olika sätt att lära sig tänka kring detta för att få till det rätt men kort sagt kan man säga att när du pratar om något första gången använder du "de" och när du återkommer till samma personer/ting använder du "dem". Tex: De här tallrikarna, jag ställer dem här borta. Ett annat sätt är att tänka på engelskan, det är också en god hjälp som många använder sig av: them och they. "Them" motsvarar dem och "they" motsvarar "de". Du skulle sannolikt inte säga "them like icecrream" utan snarare "they like icecream". På svenska skulle det isf motsvara "de gillar glass". Eller tänk så här: prova att byta ut de/dem med jag eller mig. Om "jag" låter bäst - skriv "de". Om "mig" låter bäst - skriv "dem". Mig och dem hör ihop, om du minns bokstaven "m", minns du kanske det här knepet. Ett exempel: jag (inte mig, det skulle du inte säga) kommer ikväll = de kommer ikväll. Du gillar mig (inte jag) = du gillar dem. Nu har du flera knep att använda och du behöver aldrig mer göra fel på de eller dem. ;)

När du nu fixat upplägget och språket ska du också lägga till att ge läsaren pauser i din text/ditt tal, dvs styckesindelning. Det är ett sätt att ge läsaren paus att hinna smälta och ta in det du skriver/säger (i tal blir det såklart en konstpaus, inte en styckesindelning men kontentan är densamma) men också ett sätt att markera att det nu kommer något nytt. Din text/tal för in ytterligare argument eller aspekter och vändningar. Det gör din text mer lättläst och överskådlig och ditt tal hinner få fäste.

Innan du slutligen lämnar in, läs igenom en sista gång så att du inte har missat något, och ge dig sedan en klapp på axeln för en väl genomarbetat text.

Det jag inte har tagit upp är, och som är högst relevant, referat och citat. Det förväntas ni göra i era texter. Vi har pratat en hel del om det men finns det önskemål om att jag skriver ett inlägg om det så gör jag självklart det, bara att säga till! :)

Del två kommer att beröra talet och ge några länkar till bra övningar. So stay tuned!

/Carin









fredag 2 juni 2017

Handen på hjärtat

Handen på hjärtat: hur ofta går du på konstutställning? Inte så ofta? Inte jag heller, tyvärr. Tyvärr för att det många gånger ger mycket. Det gör också den konstutställning som nu besöker Linköping: The Art of  Zhen Shan Ren. En utställning som inte bara är vacker och berörande utan också viktig. Viktig i sitt budskap om bristen på mänskliga rättigheter i dagens Kina.
     Kanske minns du bilderna på nyheterna för många år sedan där fredfulla Falun Gong-anhängare utförde sina meditativa övningar men bryskt blev bortförda av polis. Kanske är de vi såg där, på tv, några av dem som fick sätta livet till i den brutala handel av mänskliga organ som fortfarande pågår. Vars barn fick se sina föräldrar bli misshandlade och föras bort för att aldrig återvända. Kanske är några av dem faktiskt här i Linköping, på målning.
     Oavsett hur det är med den saken går flera av målningarna rakt in i hjärtat. Blicken från den lille pojken, fängslad med sin misshandlade mamma, kommer jag aldrig att glömma. Målningarna är vackra och berörande, och det är svårt att förstå hur det är möjligt att vi människor beter oss så här fasansfullt mot varandra. I vår samtid dessutom.
     Det, måhända, är ett extremt otäckt fall av bristen på mänskliga rättigheter men om vi lyfter blicken kan vi se dem på närmre håll. Vi har dem här oss: andra som blivit, och blir, illa behandlade för egen vinnings skull.
     Jag skulle gärna höra era berättelser. Det är ett sätt att växa, att öka sin förståelse för andra, att förstå mångfalden, bakgrunden, komplexiteten i människan och vårt mångkulturella samhälle. Vi är alla en del av det, och genom att dela våra berättelser kan vi få ett rikare och mer inkluderande samhälle. Den som vill berätta: maila mig! (carin.edward@competens.se) 
    
Så lägg handen på hjärtat och besök utställningen medan den är kvar i stan. På Platensgatan finns ett galleri (vet ej vad det heter) och utställningen finns kvar till 9 juni.

/Carin